Assalamualaikum w.b.t. Salam Ceria, Salam Mesra dan Salam Satu Terengganu dari Penulis terengganucunsokmo.blogspot.com. Blog ini Menceritakan Secara Ringkas Mengenai Negeri Terengganu Darul Iman - Bandaraya Warisan Pesisir Air. Selamat Mengenali Negeri Terengganu di Hatiku Selalu. Semoga Bermanfaat Untuk Pengetahuan Anda. Terima Kasih!

Khamis, Mei 13, 2010

Entri 31 : Sotong Celup Tepung


Anda rasa teringin hendak merasa sotong celup tepung? Ooo....jangan tunggu sampai rasa kempunan baru hendak merasa makanan ini. Di Negeri Terengganu, tempat yang popular dan menjadi tumpuan ramai untuk mencuba makanan yang bercelup tepung - seperti ikan celup tepung, sotong celup tepung, keropok celup tepung, pisang goreng celup tepung, tapai celup tepung dan juga cempedak celup tepung ialah di Pantai Lapangan Terbang (Pantai Airport) iaitu letaknya di belakang Lapangan Terbang Sultan Mahmud, Kuala Terengganu.

Dan inilah hasilnya rupa sotong celup tepung yang siap untuk dimakan bersama sos cili.
Sedap owh memang sedap sangat. haha




Cara nak membuatnya? Tidak susah untuk menghasilkan celup tepung sebegini rupa. Anda cuma perlukan bahan-bahan seperti berikut :

1. tepung beras
2. garam secukup rasa
3. serbuk kunyit (jangan sampai terlalu kuning, ok)
4. telur 1 biji (untuk melembutkan tepungnya)
5. air secukupnya. (awas! jangan terlebih air sudah la)

dan kemudian campurkan sahaja semua bahan-bahan di atas.

Selamat mencuba...

Saya mahu cetak entri ini.

1 komen sahaja:

Shahzu Ichah berkata...

sedap hingga menjilat jari..oowh!

Catat Ulasan