Assalamualaikum w.b.t. Salam Ceria, Salam Mesra dan Salam Satu Terengganu dari Penulis terengganucunsokmo.blogspot.com. Blog ini Menceritakan Secara Ringkas Mengenai Negeri Terengganu Darul Iman - Bandaraya Warisan Pesisir Air. Selamat Mengenali Negeri Terengganu di Hatiku Selalu. Semoga Bermanfaat Untuk Pengetahuan Anda. Terima Kasih!

Khamis, Jun 10, 2010

Entri 50 : Air Terjun Jeram Penitih


Air Terjun Jeram Penitih dengan keluasan 4,000 hektar persegi (atau 10,000 ekar) terletak di Seri Bandi, daerah Kemaman. Asal-usul nama Jeram Penitih diberi kerana disebabkan air terjun di tempat ini tidak akan ditemui oleh orang luar melainkan lokasinya telah sedia dititih (diwarisi) dari generasi ke generasi berikutnya.

Disebabkan lokasi tempat ini amat sulit untuk ditemui, Air Terjun Jeram Penitih tidak begitu dikenali ramai oleh pelancong dari luar Negeri Terengganu.


Keistimewaannya yang begitu jelas ketara di sini adalah Air Terjun Jeram Penitih mempunyai lapan (8) tingkat air terjun. Setiap tingkat air terjun-nya mempunyai spesifikasi yang berbeza dan juga keunikannya yang tersendiri.

Wahh...begitu menarik, bukan?

Di tingkat pertama (1) Air Terjun Jeram Penitih, anda akan melepasi sungai-sungai kecil dan juga bukit. Perjalanan di sini masih lagi lancar dan senang sekali.

Di tingkat kedua (2) dan tingkat-tingkat yang seterusnya juga, pendakian anda akan menjadi bertambah sukar kerana struktur permukaan dan kawasan air terjun yang semakin curam.

Di tingkat ketiga (3),
dengan ketinggian air terjun adalah 300 kaki dari paras darat, di sini amat sesuai untuk anda melakukan aktiviti absailing.

Di tingkat keempat (4), kawasannya juga curam tetapi permandangan di sini memang cantik. Di kawasan air terjun ini dahulu merupakan kawasan penempatan persembunyian komunis. Di belakang air terjun ini terdapat sebuah gua yang digunakan untuk anggota komunis bersembunyi.

Di tingkat ketujuh (7) air terjun ini, terdapat banyak udang-udang halus yang boleh anda tangkap secara hidup-hidup dan juga boleh dimakan.

Di tingkat kelapan (8) pula, di sini permandangannya memang cukup cantik sekali jika dibandingkan dengan permandangan di tingkat-tingkat bawah Air Terjun Jeram Penitih.

Di antara aktiviti yang anda boleh lakukan di Air Terjun Jeram Penitih adalah aktiviti berkelah, berkhemah dan juga berekreasi bersama rakan-rakan dan keluarga. Kemudahan "Crusher Run" Access Road (Certain) telah tersedia untuk anda di sini.

Saya mahu cetak entri ini.

2 komen sahaja:

Unknown berkata...

kalau nak pergi air terjun jeram penitih tu, kene iut jalan mane yer???

Unknown berkata...

maksud saya, kne ikut jalan mana yer????

Catat Komen