Assalamualaikum w.b.t. Salam Ceria, Salam Mesra dan Salam Satu Terengganu dari Penulis terengganucunsokmo.blogspot.com. Blog ini Menceritakan Secara Ringkas Mengenai Negeri Terengganu Darul Iman - Bandaraya Warisan Pesisir Air. Selamat Mengenali Negeri Terengganu di Hatiku Selalu. Semoga Bermanfaat Untuk Pengetahuan Anda. Terima Kasih!

Sabtu, April 24, 2010

Entri 9 : Bagaimana Terengganu Mendapat Namanya?


Setakat ini terdapat beberapa cerita yang dikaitkan dengan asal usul nama Negeri Terengganu Darul Iman. Ada pendapat yang mengatakan bahawa nama "Terengganu" itu dikaitkan dengan tiga perkataan yang seakan-akan sama dengan nama Terengganu iaitu :

1.) "Terangnya ganu"

2.) "Taring anu"

3.) "Terangan nu"

Kisah asal nama Negeri Terengganu ini melibatkan penduduk luar Terengganu (iaitu dari Negeri Kelantan dan Negeri Pahang) dan ada juga yang melibatkan penduduk Negeri Terengganu sendiri.

Kisah Pertama :

Perkataan "Terangnya ganu" ini dikatakan dikaitkan dengan peristiwa beberapa orang pelajar dari Negeri Kelantan yang telah tiba di Kuala yang kini dipanggil Kuala Terengganu untuk melihat pelangi di langit. Mereka pun menyatakan "Terang sungguh ganu di sini". Apabila pulang ke Negeri Kelantan, mereka menyatakan di negeri jiran sungguh “terang ganunya".

Kisah Kedua :

Sementara itu perkataan "Taring anu" dikatakan berasal daripada cerita yang dikisahkan oleh Sultan Terengganu yang ke-sembilan, iaitu Baginda Omar (1839 – 1876). Sebelum wujud nama Negeri Terengganu, satu rombongan dari Negeri Pahang telah datang memburu di kawasan hulu.

Apabila mereka tiba di satu tempat (kini dikenali dengan nama Sungai Terengganu Mati), salah seorang daripada rombongan itu telah terjumpa sebatang taring. Beliau pun bertanya kepada temannya, ini taring apa? Salah seorang daripadanya menyatakan itu lah "Taring anu" kerana ia terlupa nama taring tersebut.

Ada di kalangan mereka di dalam rombongan itu telah dapat memburu seekor rusa. Apabila dibawa pulang ke tempat mereka berkhemah, salah seorang daripada mereka bertanyakan tempat rusa itu diburu. Mereka menyatakan mereka berburu di "Taring anu". Begitu juga apabila mereka membawa pulang kayu gaharu dan apabila ditanya tempatnya, mereka menyatakan juga di “Taring anu". Lama kelamaan tempat tersebut dikenali dengan nama Terengganu.

Kisah Ketiga :

Ada juga kisah lain yang mengaitkan nama Negeri Terengganu dengan sebatang taring.

Pertamanya kisah “Taring anu" yang berlaku di tempat lain (bukan di hulu). Kisah ini menyatakan bahawa "Taring anu" berasal daripada sebatang taring sebesar gading gajah yang dijumpai di sebuah pulau (kini dikenali sebagai Pulau Duyung) berhampiran dengan Kuala Sungai. Ketua pulau tersebut menyembahkan kepada raja "taring anu tuanku". Dengan itu kuala sungai itu disebut sebagai Kuala Sungai Taring anu dan
kemudiannya menjadi Kuala Sungai Terengganu.

Keduanya sebuah kitab lagi mengaitkannya dengan salah sebuah sungai yang bernama Sungai Terengan. Kuala Sungai Terengan ini adalah tempat pertemuan Sungai Kerbat dan Sungai Terengan.

Dipercayai pada zaman silam sudah terdapat penduduk yang tinggal di sini. Mereka berulang-alik menggunakan kedua-dua sungai ini. Oleh itu jika mereka bertolak dari Kuala Terengan, mereka akan menggunakan sama ada Sungai Terengan atau Sungai Kerbat. Jika ada di antara mereka bertanya hendak ke mana? Mereka akan menjawab sama ada ke "Terangan ni" atau "Terengan nu".

Dengan itu lama kelamaan muncullah nama Negeri Terengganu.

Menarik juga kisah nama Negeri Terengganu Darul Iman ini kan?

Saya mahu cetak entri ini.

2 komen sahaja:

Unknown berkata...

bolehkah awak buat cerita tentang paya rumput mendapat nama.tolong saya.

Unknown berkata...

Bagus! blog ni

Catat Komen