Khamis, Mei 13, 2010
Entri 31 : Sotong Celup Tepung
Anda rasa teringin hendak merasa sotong celup tepung? Ooo....jangan tunggu sampai rasa kempunan baru hendak merasa makanan ini. Di Negeri Terengganu, tempat yang popular dan menjadi tumpuan ramai untuk mencuba makanan yang bercelup tepung - seperti ikan celup tepung, sotong celup tepung, keropok celup tepung, pisang goreng celup tepung, tapai celup tepung dan juga cempedak celup tepung ialah di Pantai Lapangan Terbang (Pantai Airport) iaitu letaknya di belakang Lapangan Terbang Sultan Mahmud, Kuala Terengganu.
Dan inilah hasilnya rupa sotong celup tepung yang siap untuk dimakan bersama sos cili.
Sedap owh memang sedap sangat. haha
Cara nak membuatnya? Tidak susah untuk menghasilkan celup tepung sebegini rupa. Anda cuma perlukan bahan-bahan seperti berikut :
1. tepung beras
2. garam secukup rasa
3. serbuk kunyit (jangan sampai terlalu kuning, ok)
4. telur 1 biji (untuk melembutkan tepungnya)
5. air secukupnya. (awas! jangan terlebih air sudah la)
dan kemudian campurkan sahaja semua bahan-bahan di atas.
Selamat mencuba...
Saya mahu cetak entri ini.
1 komen sahaja:
sedap hingga menjilat jari..oowh!
Catat Ulasan